Printen van geld met mijn Inkjet printer; kan dat?

Door , woensdag 14 september 2022 om 9:52 - Doe-het-zelf

Geld printen met je huis-tuin-en-keuken printer? Het klinkt natuurlijk te gek – oneindig veel briefgeld zonder hier een duur laboratorium of staatsprinter voor in je schuur te bouwen. Is het mogelijk? Zijn er printers die geld kunnen printen wat voelt, ruikt, smaakt (?) en eruit ziet als als écht geld? Naast dat het natuurlijk heel illegaal is en je ook zit met het hele inflatie verhaal. In dit artikel kijken we naar de technische beperkingen.

Wat is uniek aan briefgeld?

(1) Watermerk

In briefgeld zit een watermerk. Een watermerk is niet zichtbaar op het papier zelf, tenzij je deze tegen een lichtbron houdt. Een watermerk is niet te printen op papier, aangezien dit in het papier zelf zit en niet op het oppervlak.

nep-euro-biljet

(2) Hologram

Ook zit er een hologram op het geld. Dit is een speciale strook die een 3D-afbeelding bevat welke beweegt als je het papier kantelt.

(3) Speciale inkt

De inkt in briefgeld is zeer uniek. Niet alleen is het geprint met een drukpers die inktstrepen plaatst. Met UV licht worden kleine fluoriserende fragmenten zichtbaar in het geld, deze fragmenten zitten al verwerkt in de stof van het biljet en ook in de inkt.

(4) Reliëf

Als je met je vingers over het papier glijdt, voel je het reliëf dat in het papier gedrukt is. De inkt zit in de geultjes van de stempel waardoor het op de hoogste punten van het biljet achterblijft. Dit zijn hele fijne streepjes die je alleen kunt zien als je het papiergeld van heel dichtbij bekijkt.

(5) Papier

Het briefgeld is niet gemaakt van normaal papier en komt niet van bomen, maar van katoen. Het is dus stof in plaats van papier.

Meer weten? Lees de handige tips op de website van de KvK.

Ja ja… Maar kunnen we daar omheen?

Niet met een normale inkjetprinter. In tegenstelling tot bij een geldpers, laat een inkjetprinter de inkt in hele fijne druppeltjes achter op het oppervlak van het papier. Het is niet in staat de zeer fijne lijnen te maken die je op briefgeld terugziet en laat ook geen reliëf achter. Een hologram is niet te printen met een inkjetprinter en een watermerk ook niet. Indien je al de perfecte inkt, een drukpers, de stempels en hologrammen vindt, moet je ook nog precies het goede papier hebben. Dit is zeer zeldzaam en wordt maar door enkele fabrikanten gemaakt. Het is dus vrij verdacht als iemand een hele stapel van dit soort papier zal opkopen.

Printen van geld

Maar, om eerlijk te zijn. Hoe vaak controleer jijzelf of er een watermerk op je briefgeld zit? Of dat het juist lichtdoorlatend is? Waarschijnlijk niet heel vaak. Nee, vooral hoe het briefje eruit ziet en hoe het voelt zijn de meest belangrijke aspecten.

Feel

Doordat het geld gemaakt is van katoen, voelt het totaal anders aan dan papier, ook het reliëf zorgt ervoor dat zelfs nieuw geld zeer ruw aanvoelt. Er gaan geruchten van bedrijven in de V.S. welke 1 dollar biljetten hebben herdrukt naar 100 dollar. Enkel omdat ze alles konden namaken behalve het papier. In de VS zijn alle biljetten namelijk van hetzelfde formaat. Het is niet voor niks dat in Europa alle biljetten een andere vorm hebben.

Look

Als je naar het biljet kijkt, zie je direct de meest opvallende punten:

  • De “Euro” strook die in het midden van het biljet loopt
  • Een hologram dat beweegt als je het biljet kantelt
  • De duizenden fijne lijntjes van de afdrukken die kriskras door elkaar heen lopen
  • Het watermerk wat heel fijn zichtbaar is
  • De letters die in reliëf gedrukt zijn

Geen van deze punten zijn haalbaar met een standaard printer. Misschien zou je met een hele dure printer met heel veel DPI  het resultaat van de lijntjes kunnen behalen, maar dan nog zal de inkt nooit zo precies blijven zitten.

Het allerbelangrijkste is de “vingerafdruk” van je printer. Elke printer laat sporen achter op het papier waarmee de exacte printer te herkennen is. Mocht je zulke goede namaakbiljetten maken, dan kunnen ze jouw specifieke printer vinden aan de hand van deze afdruk.

Conclusie

“Kan ik geld printen met mijn inkjetprinter?” Tenzij je geld wilt bijprinten om direct huizen en hotels te plaatsen op de Kalverstraat (Monopoly) is het antwoord NEE. Er zitten té veel beveiligingen op briefgeld om het na te maken. Daarnaast, over 10 jaar betalen we toch allemaal met Bitcoins.

Meer leesvoer

Update 15-04-2013: We hebben meldingen binnengekregen dat er ook printers zijn die weigeren om geld te printen of scannen om fraude te voorkomen.

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

8 reacties

  1. storm schreef:

    Jammer genoeg zullen we volgend jaar nog niet met bitcoin betalen.

  2. Jones Wagenaar schreef:

    Ik heb zon pen due onzichtbare inkt schrijft daarmee kan je een nep watermerk maken ;-)

  3. EPN schreef:

    Help mij met uw handtekening via epn.nu en ik roof de Nederlandse centrale bank van de koning terug.

  4. hasancan schreef:

    ik wil en briefje van 50

  5. gerjan schreef:

    ik wil een priefje van 10 euro

  6. Teset schreef:

    Leuk artikel maar had liever wat dieper op in gegeaan hoe het dan wel zou kunnen, kan me niet voorstellen dat er geen enkele manier is om een watermerk te fabriceren. En met bitcoins betalen………